Akdeniz Üniversitesi bünyesinde kurulan Antalya Teknokenti'nde nano teknoloji üzerine arge üreten şirket, Japon fotoğraf makinesi ve mikroskop üreticisi Olympus'un cihazlarında kullandığı lensleri daha ince ve hafif hale getirmeyi başardı.
Antalya Teknokenti'nde üç yıl önce faaliyete geçen ve tamamı Türk bilim adamlarından oluşan kadrosuyla hizmet veren Nanoen Arge Danışmanlık Limited Şirketi, 21. yüzyılın endüstriyel devrimi olarak nitelendirilen nano teknolojiyi dünyada en iyi kullanan firmalardan biri oldu. Bugüne kadar General Electric, Nissan, Tefal gibi firmalara nano teknolojik ürünler geliştiren firma, son olarak Japonya'nın ünlü optik lens ve mikroskop üreticisi Olympus için teknoloji üretti.
AÜ Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Arpaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Olympus firmasının bir süre önce kendilerine başvurarak, kırılma endeksi yüksek kaplama yapıp yapamayacaklarını sorduğunu anlattı.
Bunun üzerine teknokent laboratuvarlarında nano teknoloji kullanarak çalışmaya başladıklarını ifade eden Arpaç, ürettikleri kaplamada firmanın istediği optik özellikleri yakaladıklarını kaydetti. Prof. Dr. Arpaç, çalışmanın sonlarına doğru bu kaplamayı fotoğraf makinesi ve mikroskopların lenslerinde kullanacaklarını öğrendiklerini belirterek, "Nano teknolojik ürünümüz sayesinde Olympus'un fotoğraf makinelerindeki lenslerin daha ince ve daha hafif hale getirilmesini sağladık" dedi.
Şirket Müdürü Nedim Erinç de Olympus firmasının endoskopik cihazlar da geliştirdiğini, firmanın kendilerinden endoskopide kullanılan görüntülemede daha net sonuçlar alabilmek için çalışma yapmalarını istediklerini anlattı.
Damar veya boğazdan vücuda giren borunun içinden fiberoptik ile görüntüleme yapıldığını belirten Erinç, "Bu malzeme ne kadar saf ve temizse, aldığınız görüntü de o kadar net oluyor. Olympus firması bunları cam malzemeden yapıyormuş. Ancak elde ettikleri görüntü istedikleri netlikte değilmiş. Biz de nano teknoloji ile vücuda giren fiberoptik için 10 bileşenli özel bir cam ürettik. Bu sistemle verinin eksiksiz aktarılmasını sağladık" diye konuştu.
Olympus gibi yurt içi ve yurt dışındaki firmalara teknoloji ürettiklerini vurgulayan Nedim Erinç, Akdeniz Üniversitesi Antalya Teknokenti'nde özel sektör-üniversite iş birliğinin en güzel örneğini sergilediklerini vurguladı.
Erinç, üniversitedeki bilgi birikimini özel sektörle nasıl birleştirecekleri sorusundan yola çıktıklarını belirterek, şöyle konuştu:
"Bilgimizi ortaya koyalım, ihtiyacı olan şirketlere arge satalım diye düşündük. Burada ürün üretmiyoruz, ürün üretmek için yola çıkmadık. Özellikle Türkiye'de katma değeri yüksek ürünlere ihtiyaç var. Nanoteknoloji de katma değeri yüksek ürünler üretmede bir fırsat. Bizim de bu konuda tecrübemiz var. Tecrübeyi ve yeteneği bir araya getirip şirketlere hizmet vermeye başladık. Şu anda yurtiçinde 5, yurtdışında ise 7 firmaya proje hazırladık. Şirketler çalışma sonunda bu ürünün patentini alıyorlar, ancak kullanılan teknolojiyi bulan biziz."
0 yorum:
Yorum Gönder