31 Ocak 2009 Cumartesi

LG’den Dizüstü Ekranlarını Güneş Işığıyla Aydınlatma Devrimi: %75 Tasarruf

Dışarıda dizüstü bilgisayarınızla çalışacağınız zaman ekranı net görebilmek için güneş ışığından kaçarsınız. LG’nin yeni 14.1” LCD ekranı söz konusu olduğunda ise tam tersi bir durum oluşabilir. Bu özel LCD ekran resmen güneş enerjisinden güç alıyor ve böylelikle sıradan LCD ekranlara göre %75 daha fazla enerji tasarrufu sağlıyor.



LG’nin ekran bölümünün LCD icadı, ocak ayında düzenlenecek olan CES 2009 fuarının en dikkat çekicilerinden birisi olacakmış gibi duruyor. Şirket dışarıda kullanmak için özel olarak tasarlanmış dizüstü bilgisayarlar için yeni bir TFT LCD tanıtacağını söyledi. 14.1” genişliğindeki LCD panel açık alanlarda standart arka aydınlatma yerine, güneş ışığıyla aydınlatılabiliyor.

Böyle bir olguyu gerçeğe dönüştüren ekranın içindeki yansıtma plakaları. Güneşli günlerde gün ışığı kipini kullanarak enerji tüketimini büyük oranda düşürebilir, geceleyin ise gece kipine geçip LED arka aydınlatmayı kullanabilirsiniz. Gayet mantıklı bir teknoloji çünkü pil ömrüne yalnız dışarıda ihtiyaç duyarız. Evin içindeyken genellikle güç kablosu dizüstümüze takılı durur. Üstelik LG güneş ışığının sıradan bir LCD’nin verebileceğinden dört kat daha etkili karşıtlık (contrast) sağladığını iddia ediyor. Güneş ışığından, elektrikli aydınlatmaya geçiş ise sadece bir düğme yardımıyla gerçekleştirilebilecekmiş.

LCD ekranlar dizüstü bilgisayarların en fazla enerji harcayan bileşenlerinden biridir. Günışığı kipinde bu ekran standart aydınlatma kullandığı gücün sadece %25’ini kullanıyormuş. Standart 14.1” LCD ekranlar en fazla 50 ila 70 Watt güç harcarlar ki güç tüketiminde %75’lik azalış pil ömrünü büyük oranda arttıracaktır.

Panelleri ne zaman yeni dizüstü bilgisayarlarda görebileceğimiz hakkında henüz bilgi verilmedi.

Intel 160 GB Katı Durum Diski (SSD) Yollamaya Başladı

Intel sözünü tuttu ve 160 GB kapasiteli SSD’leri satıcılara yollamaya başladı. Yeni 160 GB’lık disk Intel’in orta sınıf 80GB 2.5” modelinin yanına arkadaş olacak.

Gönderilen katı durum disklerinin sayılarının son derece sınırlı olduğunu ve yılın ilk çeyreğinden itibaren satılmaya başlanacağını öğrendik. Bu diskler de 80 GB X25-M modelinde olduğu gibi MLC tipi flaş bellek yongalarından meydana geldikleri için okuma hızının 250 MB/s ve yazma hızının ise 70 MB/s dolaylarında olacağını düşünüyoruz.

Güç tüketiminin ise tam yük altındayken sadece 0.15 Watt olması bekleniyor.

Fiyat durumları şu sıralar pek belli değil fakat 80 GB kapasiteli modelden yaklaşık 2 kat daha pahalı olacağını tahmin ediyoruz. Yani mantıken 1000 USD’nin biraz üstünde olabilir. Ancak yüksek başarımlı SSD pazarındaki rekabetin giderek hızlandığını göz önünde bulundurursak belki 1000 USD eşiğinin altında fiyat etiketlerine sahip olabileceğini düşünmek de hayal olmaz.

Ne olursa olsun GB başına maliyeti hala çok yüksek olan SSD’leri 2009 yılında da orta sınıf bilgisayarlarda göremeyeceğimizi zannediyoruz.

Samsung VIA Nano Tabanlı 12” Netbook Bilgisayarını Tanıtmaya Hazırlanıyor: NC20

Geçenlerde VIA’nın Nano temelli Trinity altyapısını duyurduğunu ve bu sayede Intel’e dişli bir rakip geldiğini haber etmiştik. Sonuçta ilk Nano tabanlı Netbook’larla ilgili haberler ardı ardına gelmeyi başladı ve adı ilk öne çıkan Samsung firması oldu. Şirket NC20 adlı dizüstü bilgisayarını CES 2009 fuarında meraklılarla buluşturacak (fuar 8 Ocak’ta başlıyor).

NC20 VIA’nın tasarruf sınıfı işlemcisi Nano U225’den güç alacak. Ayrıca 1GB sistem belleği, 160 GB sabit diski ve Windows XP işletim sistemi olacakmış. Yalnız ekran boyutu bugün neredeyse bir Netbook standardı olan 10.2”den daha büyük: 12”. Ağırlığı ise sadece 1.5 kg.

2009’un ilk üç ayında Samsung NC20’yi teknoloji mağazalarında görebiliriz. Bilgisayarın diğer özelliklerini bilmiyoruz ancak fiyatı yaklaşık 600 USD. Atom tabanlı çoğu dizüstü bilgisayardan daha pahalı ama yorum yapmak için biraz erken.

0 yorum:

Yorum Gönder